Ransomware hackers, niet te vertrouwen…

Een alarmerend rapport van Palo Alto Networks, gepresenteerd door hun onderzoeksafdeling Unit 42, werpt een schokkend licht op de wereld van Ransomware. Uit het onderzoek, waarbij meer dan 1.200 cyberincidenten over de laatste 2,5 jaar zijn geanalyseerd, blijkt dat ruim twintig procent van de Ransomware-criminelen hun beloften niet nakomt nadat het geëiste losgeld is betaald. Deze bevindingen hebben verstrekkende gevolgen voor degenen die slachtoffer worden van deze cyberaanvallen en overwegen om te betalen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het rapport onthult dat in 68 procent van de gevallen de hackers inderdaad hun beloften nakomen na betaling. Echter, in 21 procent van de gevallen gebeurt dit niet, en in vier procent van de gevallen wordt slechts gedeeltelijk aan de beloften voldaan. Dit plaatst slachtoffers voor een moeilijke keuze en benadrukt de noodzaak van voorzorgsmaatregelen tegen deze vorm van cybercriminaliteit.

Steeds vaker worden slachtoffers onder druk gezet om te betalen, met tactieken variërend van publieke vernedering op blogs of sociale media tot het persoonlijk bezorgen van bloemen bij bedrijfsleiders. Deze verontrustende trend illustreert de groeiende gewaagdheid van cybercriminelen en de dringende noodzaak van verbeterde beveiligingsmaatregelen in organisaties wereldwijd.

Het rapport werpt ook licht op verschuivingen in de methoden van cyberaanvallen, waarbij Phishing niet langer de dominante tactiek is. Intrusies door ongepatchte kwetsbaarheden en gecompromitteerde wachtwoorden nemen toe, wat de complexiteit van het beveiligingslandschap verder benadrukt.

 

 

Bron:

Computable.nl (https://www.computable.nl/2024/02/22/1-op-5-ransomware-hackers-komt-belofte-niet-na/)

Auteur: William Visterin - Computable.nl

Uitgelichte topics