Office 365 licenties goedkoper door loskoppelen Teams

Sinds 1 oktober 2023 wordt Microsoft Teams niet meer standaard toegevoegd aan de Microsoft 365 en Office licenties voor zakelijke klanten in Europa (en Zwitserland). Hierdoor worden de licenties goedkoper en hebben klanten de mogelijkheid om de zakelijke suite zonder Teams te kiezen tegen een lagere prijs. Er wordt natuurlijk voor gezorgd dat klanten zo min mogelijk last hebben van deze veranderingen.

De Europese Commissie heeft onlangs aangekondigd dat ze een formeel onderzoek heeft geopend naar Microsoft's samenvoeging van Microsoft Teams met Microsoft 365 en Office 365 suites voor zakelijke klanten. In reactie daarop heeft Microsoft proactieve veranderingen aangekondigd om de zorgen van de Commissie aan te pakken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Deze wijzigingen zullen invloed hebben op Microsoft 365- en Office 365-suites voor zakelijke klanten in de Europese Economische Ruimte en Zwitserland. De belangrijkste zorgen van het onderzoek zijn dat klanten de mogelijkheid moeten hebben om een zakelijke suite zonder Teams te kiezen tegen een lagere prijs en dat de interoperabiliteit tussen rivaliserende communicatie- en samenwerkingssystemen en Microsoft 365 en Office 365 moet worden verbeterd.

Microsoft begrijpt het belang van moderne communicatie en samenwerkingstools voor zakelijke klanten en heeft deze capaciteiten al meer dan een decennium in hun zakelijke suites opgenomen. Ze erkennen echter ook hun verantwoordelijkheid om een gezonde concurrentieomgeving te ondersteunen.

Om de zorgen aan te pakken heeft Microsoft, vanaf 1 oktober 2023, Teams gescheiden van Microsoft 365- en Office 365-suites in de EER en Zwitserland. Deze suites zonder Teams worden aangeboden tegen een lagere prijs (€2,- per maand minder). Teams kan nog wel los worden aangeschaft voor €5,- per maand. Ook de interoperabiliteitsmiddelen met Microsoft 365 en Office 365 zullen worden verbeterd en nieuwe mechanismen worden gecreëerd om derden in staat te stellen Office-webtoepassingen te hosten.

De wijzigingen zijn bedoeld om de belangen van concurrenten en Europese zakelijke klanten in evenwicht te brengen en zorgen voor toegang tot de beste oplossingen tegen concurrerende prijzen. Microsoft zal blijven samenwerken met de Europese Commissie en openstaan voor pragmatische oplossingen die zowel klanten als ontwikkelaars in Europa ten goede komen.

Wat betekent dit voor bestaande gebruikers?

Organisaties die al een licentie met Teams hebben, kunnen zelf kiezen of ze op de bestaande voet verder willen of toch kiezen voor een licentie zonder Teams. Klanten met de Microsoft Business Suite (basic, standard, premium) kunnen ook kiezen tussen een pakket met of zonder Teams.

Voor bestaande klanten geldt dat ze de licenties waarop ze al geabonneerd zijn kunnen blijven gebruiken. Klanten die momenteel geabonneerd zijn op de bestaande Office 365 E1/E3/E5, Microsoft 365 Business Premium of Microsoft 365 E3/E5 licenties met Teams kunnen deze pakketten blijven gebruiken en verlengen. Bestaande klanten die willen overstappen naar de nieuwe pakketten zonder Teams kunnen dit ook doen bij hun jaarlijkse verlenging!

 

 

Bron: Microsoft announces changes to Microsoft 365 and Office 365 to address European competition concerns - EU Policy Blog

Uitgelichte topics