50.000 Nederlanders slachtoffer identiteitsdiefstal Genesis Market

In een groot onderzoek naar online identiteitsdiefstal is de criminele handelsplaats 'Genesis Market' gesloten. Door die website zijn wereldwijd miljoenen mensen gedupeerd, onder wie zo'n 50.000 Nederlanders. De politie in Nederland heeft zeventien aanhoudingen verricht.

In zeventien landen zijn honderden doorzoekingen geweest en ruim 200 arrestaties gedaan, meldt persbureau ANP. In Nederland ging het om 23 doorzoekingen, waarbij 17 aanhoudingen zijn verricht.

Genesis Market

De online identiteitsdiefstal vond plaats onder de noemer 'Genesis Market', een criminele handelswebsite. Op de site werden miljoenen gebruikersprofielen met daarin online vingerafdrukken verkocht, meldt de politie. Die vingerafdrukken zijn gegevens die zo persoonlijk zijn dat hackers daarmee iemands digitale leven kunnen overnemen.

"Genesis Market was één van de grootste digitale zwarte markten", zegt techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws. "Waar andere markten zich focussen op wapens en drugs, daar werden op Genesis Market vooral gestolen persoonsgegevens en hacktools verhandeld. Die hacktools kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld geld van mensen te stelen. De gestolen privégegevens bestonden onder andere uit creditcardgegevens, wachtwoorden en browserprofielen."

Ruben van Well, teamleider van het Rotterdamse cybercrimeteam, noemt Genesis Market 'één van de gevaarlijkste' criminele handelssites.

Het systeem van Genesis zat zo complex in elkaar dat bijvoorbeeld het veranderen van je wachtwoord niet hielp om aan de identiteitsdiefstal te ontkomen. "De crimineel die jouw gegevens heeft aangekocht, krijgt dan gewoon een update van jouw nieuwe wachtwoord", vertelt Van Well.

Slachtoffers

Slachtoffers van Genesis Market vielen ten prooi aan verschillende vormen van identiteitsdiefstal. Er werden bijvoorbeeld socialemediaprofielen gestolen en pakketjes via iemands account bij een webwinkel besteld.

Er zijn ook slachtoffers van wie complete beleggingsportefeuilles zijn geleegd, meldt de politie. Daarnaast werden bankrekeningen geplunderd. "Kort gezegd: je raakt de controle over je online leven kwijt", zegt Ruben van Well van het cybercrimeteam.

Van Well noemt als voorbeeld een 71-jarig slachtoffer; een man die meerdere keren aangifte bij de politie deed van totaal verschillende feiten. "Er werden allerlei spullen op zijn naam besteld in webwinkels, er verdween bijna 70.000 euro van zijn beleggingsrekening en er werden op zijn naam bankrekeningen geopend bij meerdere banken", vertelt Van Well. 

Het slachtoffer vertelde volgens Van Well dat hij het gevoel had 'alsof hij in een groot zwembad alleen lag te trappelen en geen idee had hoe hij eruit moest komen'.

Samenwerking met FBI

De Nederlandse politie heeft een grote rol gespeeld in het cybercrime-onderzoek onder leiding van de FBI. Andrew Ne van de FBI in Den Haag zegt daarover: "We hebben eerder met de Nederlandse politie aan veel zaken samengewerkt en de kennis en ondersteuning van Nederland was ook ditmaal van groot belang."

Zo kwamen Nederlandse cybercrimerechercheurs er al snel achter dat er in Nederland zowel slachtoffers als verdachten van Genesis Market waren.

Op 4 april werd de website door de FBI offline gehaald. De politie raadt aan om via deze link te controleren of jouw gegevens op de Genesis Market zijn aangeboden.

 

Bron: RTL Nieuws (https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5376217/cybercrime-nederlanders-aangehouden-genesis-market)

Uitgelichte topics