Google AdSense platform voor nieuwe Bitcoin scam

Hackers zoeken websites die gebruik maken van Google AdSense, de advertentie dienst van Google, en sturen ongekend veel verkeer naar advertenties op die website. Als het ware simuleren zij op die manier het klikken van een gebruiker op de advertentie.

Geen extra inkomsten 

Extra inkomsten voor de eigenaren van de website, hoor ik u al denken. Mooi toch? Alleen zit de vork iets anders in de steel. Google is namelijk niet gek. Als Google AdSense ineens een abnormale piek ziet in het aantal clicks op de advertenties, schakelt het systeem een anti-fraude systeem in wat resulteert in het blokkeren van de advertenties. Website eigenaren kunnen dan geen advertenties meer op hun website tonen, omdat hun advertentie account is geblokkeerd door Google. Dit is een preventieve maatregel van Google die voorkomt dat bedrijven op hun eigen advertenties klikken, om zo extra inkomsten te genereren of om hun eigen SEO (search engine optimization) te verbeteren.

Hackers eisen ransom

Nadat de hackers dit systeem in werking hebben gezet sturen zij een bericht naar de eigenaar van de website, met daarin de eis om $5000 aan Bitcoin te betalen. Hierna beloven ze het malafide “verkeer” naar de advertenties te stoppen. Dit resulteert in gedupeerde bedrijven, die in principe niets verkeerd doen. Google straft bedrijven omdat ze zelf niet in staat zijn de nodige controles uit te voeren. Voor Google is het vrijwel onmogelijk om uit te zoeken of de clicks op advertenties legitiem zijn. Deze nieuwe vorm van afpersing is voor de gedupeerde bedrijven én voor Google een lastige situatie. Google kan niet zomaar haar anti-fraude systeem uitschakelen en bedrijven kunnen niet voorkomen dat hackers ervoor zorgen dat het systeem afgaat. Wat kan je dan wél doen als bedrijf?

Wat kunt u doen tegen deze scam

Houd uw website goed in de gaten. Heeft u het vermoeden dat er abnormaal veel verkeer naar de advertenties gaat, neem dan direct contact op met Google. Zij kunnen ervoor zorgen dat uw account niet direct wordt geblokkeerd. Ik raad tevens af het “losgeld” te betalen, dit zorgt er namelijk voor dat de hackers er mee door zullen gaan. Daarbij, wie kan garanderen dat de hackers hun belofte nakomen en niet door blijven gaan met de afpersing van uw website?

Weten hoe wij bij kunnen dragen aan een veiligere digitale omgeving?
Neem dan contact met onze Cybersecurity consultant Jelle ten Thij op!
 

google adsens hack

Uitgelichte topics