Terugblik 'After Summer Security Look-out' 18 september 2018
Dinsdag 18 september vond ons ‘After summer security look-out’ event plaats in het Yanmar Stadion van Almere City FC. Onder leiding van Robert Maaskant, Technisch Directeur Almere City FC, hebben we aan de hand van drie sprekers een blik op de toekomst en de awareness van Cybersecurity geworpen.
Jan Martijn Broekhoff, Managing Partner bij onze eco-partner Guardian360 en Visionair, nam ons mee in zijn visie op de toekomst en richtte zijn blik specifiek op 2020. Zijn conclusie was dat security in 2020 een flinke ontwikkeling doorgemaakt zal hebben waardoor organisaties veiliger kunnen worden, maar dat dit wel veel inzet en samenwerking vergt. Jan Martijn verwacht dan ook dat het waarschijnlijk eerst veel slechter gaat worden voordat het beter wordt.
Onze collega Corné Hannema gaf met zijn presentatie een kijkje in de wereld van het hacken en toonde zijn enorme drive voor dit vak. Later sloot Chris van ‘t Hof daar naadloos op aan door te vertellen dat Cyber Ellende volgens hem nog nooit zo leuk is geweest.
Corné begon op jonge leeftijd (basisschool) al met hacken als intellectuele uitdaging en om te laten zien dat er veel makkelijker gehackt kon worden dan men voor mogelijk hield. Tijdens de presentatie vertelde hij dat zijn talent op de HVA pas serieus genomen werd en hoe hij zo met zijn hobby studiepunten kon halen voor school.
Chris van ‘t Hof liet voorbeelden zien van evenementen voor hackers. Hier liet hij mee zien hoe belangrijk het is daarmee positieve invloed op ze uit te oefenen. Chris toonde aan dat wanneer je de jonge hackers op de juiste manier benadert en uitdaagt, je ze kan winnen voor de “goede kant” van het internet. Zo gaat enorm talent niet verloren aan cybercriminaliteit, maar juist aan het oplossen daarvan.
In beide presentaties kwam naar voren dat er veel verschillende manieren zijn om te hacken, redenen waarom er wordt gehackt (verrassend genoeg grotendeels ‘voor de lulz’) en hoe makkelijk mensen eigenlijk te doorgronden zijn. Zo blijkt onder andere dat het hackers vaak te makkelijk wordt gemaakt om bij gegevens komen, helemaal met wachtwoorden als Welkom01, 123456 of password.
De conclusie van Corné en Chris kwamen er op neer dat we in de nabije toekomst voor de ontwikkeling in de Cybersecurity vooral jonge hackers in de gaten moeten houden. Zij overzien niet zo snel de gevolgen van hun hack-acties en kunnen ‘per ongeluk’ complete netwerken platleggen, terwijl ze eigenlijk alleen maar erkenning willen voor hun werk en geen kwaad in de zin hebben. Schrijf je ze meteen af wanneer ze op jonge leeftijd een keer een misstap hebben begaan, dan loop je een kans mis en eindigen deze jongens aan de dark side van het web. Als deze jonge hackers op de juiste manier worden benaderd kunnen ze daarentegen misschien echt helpen de (online)wereld te verbeteren!