Robuust netwerk op lichtsnelheid voor Almere City FC

De wederzijdse band tussen Almere City FC en Ultimum is groot. Dat blijkt uit de borden in het stadion waar onze naam op staat. En het blijkt uit de monsterklus die we voor de Almeerse voetbalgrootmacht mochten uitvoeren: een compleet, nagelnieuw netwerk voor alle gebruikers van het Yanmar Stadion. En dat zijn er nogal wat. Michael de Bruijn trok het project van A tot Z over de streep en vertelt over die bijzondere ervaring.

Almere City FC en het Yanmar Stadion

De thuishaven van Almere City FC heet sinds juni 2015 het Yanmar Stadion, waar sinds 2018 weer op écht gras wordt gespeeld. De bouw van het stadion werd in augustus 2005 voltooid. In 2019 begon de ingrijpende verbouwing en renovatie van het stadion. Bij de oplevering zal de capaciteit op de tribunes maar liefst 4.501 plaatsen zijn.

Voor elk probleem een snelle oplossing

In augustus 2019 raakte Ultimum betrokken bij totale verbouwing van het stadion van Almere City FC. De architect en aannemer waren toen al lang aan het werk, dus moest Michael als uitvoerder en projectleider het ontwerp voor het netwerk inpassen in de plannen. “Maar de samenwerking was goed”, vertelt hij, “dus voor elk probleem kwam er ook snel een oplossing, ook voor de specifieke belangen van alle derde partijen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bijzondere en veeleisende stakeholders

Een voetbalstadion heeft bijzondere stakeholders die op het netwerk moeten kunnen bouwen. Videobewaking bijvoorbeeld. VMB Security waakt over de veiligheid van medewerkers, spelers en bezoekers met een fijnmazig netwerk van High Definition camera’s. Daarmee is het mogelijk om in te zoomen op elke gewenste positie in het opgenomen beeld, ook achteraf. “Het functioneren van dergelijke High End systemen hangt volledig af van het netwerk”, licht Michael toe. “En verder zijn er natuurlijk nog de diverse kassasystemen, muurautomaten voor de hongerige supporter en de audiovisuele middelen voor in het stadion, zoals het grote led-scherm en het scorebord. Zelfs de luchtkwaliteit wordt volledig geregeld via het netwerk.”

Op-en-top professionele club

“Een netwerk voor een voetbalstadion is echt een bijzondere uitdaging. Je hebt niet alleen rekening te houden met kantoorwerkplekken. Ook op de tribunes willen de supporters bij elk doelpunt van Almere City FC meteen met hun vrienden kunnen appen en Facetimen om het feestje te vieren. En dan heb je het ineens over 4,5 duizend extra ‘werkplekken’. Dan merk je ook wat een op-en-top professionele club Almere City FC is. Zo maken ze gebruik van een geavanceerd Video Analyse Systeem. Daarmee worden alle spelers continu gevolgd en gemonitord uit verschillende hoeken. Al die beelden gaan in een systeem waarmee de prestaties van elke individuele voetballer kunnen worden gemeten en verbeterd. Zo’n specialistisch systeem brengt ook unieke protocollen met zich mee. Die moeten natuurlijk wel ondersteund worden door het netwerk en dat brengt unieke uitdagingen met zich mee voor een netwerk engineer.”

Almere City FC kan weer jaren vooruit

Na iets meer dan een jaar tijd heeft Ultimum intussen het netwerk opgeleverd. Alleen de oplevering van WiFi op de tribunes zit nog in de pijplijn, maar ook dat onderdeel van het project ligt op schema. Almere City FC kan weer jaren vooruit met het nieuwe netwerk. Volledig redundant uitgevoerd met een 4-aderige glasvezel, een onverwoestbare firewall, 7 ultramoderne switches en talloze access points door het immense gebouw. Op de vraag of dit Michaels grootste uitdaging tot nu was, antwoordt hij bescheiden: “het was in elk geval een machtig interessante klus. En volgens mij is het best aardig gelukt.”

 

Samenwerken met Ultimum? Als toonaangevend IT specialist staan wij voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op of plan een afspraak met één van onze specialisten om de mogelijkheden door te nemen.


Contact via:

Tel: +31 (0)88 118 98 20
E-mail: sales@ultimum.nl


 

Uitgelichte topics