Pentesten of Penetratietesten uitvoeren

PEN Tests of Penetratietesten zijn een uitstekend middel om de ICT veiligheid te controleren. Cybersecurity experts, pentesters of ethische hackers leggen de kwetsbaarheden van jouw netwerk, systeem of gehele IT omgeving bloot. Naderhand kan je de zwakke plekken doelgericht beveiligen en voorkom je de ernstige gevolgen van een hack, Ransomware of datalek. Ook kan de pentest onderdeel zijn van een audit, certificering of assessment. Ultimum kan voor jou een PEN Test of penetratietest uitvoeren, waarna je een rapport ontvang voor een auditor. Denk aan audits voor DigID, BIO, ISAE of ISO 27001.

Neem contact op Doe Quickscan

Wat is een Pentest of Penetratietest?

Wanneer je een penetratietest laat uitvoeren laat je legale hackers inbreken op jouw IT omgeving. Voordeel is dat je op deze manier inzicht krijgt in de kwetsbaarheden van het systeem en cybercriminelen voor bent. Kwetsbaarheden in de netwerk beveiliging kan je vroegtijdig beveiligen, waarmee je de organisatie veiliger maakt en risico's minimaliseert.

Pentest of penetratietest uitvoeren

Telefoon: +31 (0)88 118 98 20 of E-mail: sales@ultimum.nl

Voor de penetratiesten wordt er gekeken naar diverse IT systemen. Zo voeren wij PEN testen uit op zowel het bedrijfsnetwerk, als webapplicaties, WiFi netwerken, mobiele apps of hardware. Hierdoor worden zwakke punten en openingen vroegtijdig opgemerkt en effectieve cyberaanvallen voorkomen.

Testmethode bij Pentesten

Er zijn kort gezegd drie verschillende testmethodes bij Pentesten. Hierbij moet gezegd worden dat elke variant zijn voor- en nadelen heeft. Een combinatie maakt een cyber security scan vaak compleet. Verder kan is de keuze van Pentest afhankelijk van het doel en de omstandigheden.

Black box

Bij de Black box tests wordt vooraf geen informatie gedeeld en moet een hacker of pentester simpelweg kijken hoe hij binnenkomt. Hij neemt hierbij de mindset van een ambitieuze hacker aan en doet diverse pogingen.

De inzet van Black box penetratietesten wordt gebruikt om de algehele veiligheid te bepalen.

Grey box

Bij een Grey box test komen beide werelden samen. De Pentester krijgt vooraf beperkte informatie over het bedrijf en toegang tot gebruikersaccounts, zoals een klant- of personeelsaccount. Vervolgens gaat de expert met zijn tools en expertise aan de slag.

Grey box testen worden veelal ingezet om te kijken hoe veilig de IT omgeving is vanuit het gebruikersperspectief (klant of medewerker).

White box

White box pentesten worden ook wel clear box of glass box genoemd. Bij deze test geeft de opdrachtgever volledige openheid en wordt alles grondig geanalyseerd. De Whitebox Pentesten kosten veel tijd, omdat de gehele scope tot in detail wordt onderzocht.

Deze methode wordt daarom vaak gebruikt voor kleinere, maar kritische applicaties.

Pentest laten uitvoeren

Met ruim 25 jaar ervaring en een geweldig team van ethische hackers staat Ultimum altijd voor je klaar. Meer weten over onze cyber security diensten of benieuwd naar de zwakke plekken van jouw IT-omgeving? Doe een quickscan of neem contact met ons op!

White box pentesten worden ook wel clear box of glass box genoemd. Bij deze test geeft de opdrachtgever volledige openheid en wordt alles grondig geanalyseerd. De Whitebox Pentesten kosten veel tijd, omdat de gehele scope tot in detail wordt onderzocht. Deze methode wordt daarom vaak gebruikt voor kleinere, maar kritische applicaties.

FAQ: Pentesten

Welke pentesten zijn er?

Voor de inzet van penetratietesten of pentesten maken wij onderscheidt tussen drie vormen; White box, Grey box en Black box pentesten.

Wat doet Ultimum?

Voor (middel)grote, complexe organisaties in Nederland zijn wij een vaste en betrokken partner als het gaat om het ontwerpen en realiseren van een veilige en een futureproof digitale infrastructuur.

Met ons uitgebreide netwerk, ervaren collega's, kennis en kunde brengen ondersteunen wij jouw organisatie.

Wat zijn voordelen van Outsourcing?

Met outsourcing breng je de focus terug op de core-business van de organisatie. Daarbij vallen kosten vaak lager uit en zijn deze met een vast maandbedrag voorspelbaar en overzichtelijk. Daarnaast monitoren wij proactief en zorgen onze specialisten voor een optimaal presterend systeem. Met keuze uit diverse SLA's, een toegewijd servicemanagement en één vast aanspreekpunt maakt outsourcing bij Ultimum de ideale oplossing.

Uitgelichte topics