NEN 7512: gegevensuitwisseling in de zorg
Steeds meer data en communicatie is gedigitaliseerd. Dit maakt de zorg toegankelijk en bruikbaar voor verzekeraars, zorginstellingen, zorgverleners en cliënten, maar het brengt ook risico's met zich mee. Wat zijn de risico's? Hoe ga je hier goed mee om? Wat zijn de maatregelen en gevolgen? Met de NEN 7512 geef je antwoord op de vragen en schep je duidelijkheid voor de organisatie en betrokkenen.
Hulp nodig bij de implementatie of richtlijnen van NEN 7512? Als vaste partner in de zorg ondersteunen wij om de informatiebeveiliging en gegevensuitwisseling op orde te krijgen. Neem direct contact op en plan een adviesgesprek.
Telefoon: 0031881189820 of E-mail: sales@ultimum.nl
Certificering voor NEN 7512
Het is niet mogelijk om je te laten certificeren voor NEN 7512. De norm is enkel een specificering en verdieping op de eisen uit NEN 7510, waar wel een certificering voor mogelijk is. Op 2 vlakken is de NEN 7512 een aanvulling. In de eerste plaats richt de norm zich op zekerheden die partijen elkaar bieden bij onderlinge uitwisseling van vertrouwde gegevens. In de tweede plaats geeft de norm nadere invulling aan diverse richtlijnen van NEN 7510.
Voor wie is NEN 7512?
Niet alleen zijn zorginstellingen het tegenwoordig verplicht om een NEN 7510 compliance verklaring te overleggen. Het is namelijk in ieders belang om communicatie en data goed te beschermen. Zo voorkom je een cyberaanval, datalek, hack of Ransomware. Waar NEN 7510 de minimale beveiliging voor de zorg biedt, gaat NEN 7512 dieper in op classificering en toepassingen. Uiteindelijk is de NEN 7512 norm daarmee voor elke zorginstantie of verlener interessant.
Ultimum: NEN 7512 normen en audit
Als vaste partner in de zorg biedt Ultimum diverse cybersecurity diensten, waaronder ICT beveiliging, trainingen en begeleiding bij security awareness. Ook de toepassing en compliance verklaring voor de NEN 7512 behoort tot onze diensten. Met de aanvullende norm verschaf je zekerheden boven op de NEN 7510 voor het veilig uitwisselen van gegevens.
Voor de NEN 7512 compliance verklaring en implementatie maak je eerst een risicoanalyse, waarbij je vertrouwelijke gegevens classificeert. De classificering hangt samen met de impact van (eventuele) gevolgen, zodat je passende maatregelen kan treffen. Denk bijvoorbeeld aan een veilige en versleutelde omgeving, logfiles of ondertekening bij gegevensuitwisseling.
Ook aan de slag met de NEN 7512 certificering of audit? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
FAQ: NEN 7512
Hoe zorgt Ultimum voor een veilig ICT-infrastructuur?
Na de intake met onze specialisten start de analyse, waarna wij een plan van aanpak en tijdlijn opstellen. Na terugkoppeling starten wij het traject en gaan doelgericht aan de slag. Hiervoor zijn binnen de zorg diverse informatiebeveiligingsstandaarden ontwikkeld, waaronder de NEN 7512 en overige certificeringen.
Wat doet Ultimum?
Voor (middel)grote, complexe organisaties in Nederland zijn wij al de belangrijkste speler als het gaat om het ontwerpen en realiseren van een veilige en een futureproof digitale infrastructuur. Zo zorgen wij dat de informatiebeveiliging in de zorg voldoet aan de NEN 7512 en overige normen.
Met ons uitgebreide netwerk, ervaren collega's, kennis en kunde brengen ondersteunen wij jouw organisatie.
Wat zijn voordelen van Outsourcing?
Met outsourcing breng je de focus terug op de core-business van de organisatie. Daarbij vallen kosten vaak lager uit en zijn deze met een vast maandbedrag voorspelbaar en overzichtelijk. Daarnaast monitoren wij proactief en zorgen onze specialisten voor een optimaal presterend systeem. Met keuze uit diverse SLA's, een toegewijd servicemanagement en één vast aanspreekpunt maakt outsourcing bij Ultimum de ideale oplossing.