Bedrijfsnetwerk gehackt, wat nu?

Netwerk en systemen zijn 24/7 online en data en processen zijn overal toegankelijk. Dit biedt veel kansen, maar brengt ook gevaren met zich mee. Steeds vaker worden bedrijven en (overheids)instanties slachtoffer van een hack, datalek of Ransomware. Natuurlijk willen wij dit liever voorkomen, maar ook bij een noodsituatie staan wij voor je klaar. Is het bedrijfsnetwerk gehackt of zijn data en systemen niet toegankelijk? Neem dan direct contact met ons op, want adequaat handelen is cruciaal.

Neem contact op

Wanneer er vermoedens zijn van een hack is het belangrijk om snel in actie te komen om de impact te minimaliseren. Een cyberaanval kan namelijk ernstige gevolgen hebben. Allereerst dien je besmette netwerken, computers en apparaten te isoleren, waarna experts de (mogelijk) besmette omgeving moeten onderzoeken. Indien nodig dien je klanten en zakelijke relaties te informeren om gevolgschade te voorkomen. Als laatste stap neem je contact op met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om melding te maken van een datalek. 

Gehackt? Wat nu

Telefoon: 0031881189820 of E-mail: sales@ultimum.nl

Gehackt bedrijfsnetwerk, wat nu?

In de meeste gevallen gaat het al fout bij de detectie, want dit is niet altijd eenvoudig. Organisaties herkennen een gehackt bedrijfsnetwerk vaak pas als het te laat is, vanwege een gebrek aan kennis en kunde. Laat je daarom voorlichten door een beveiligingsexpert of besteed cybersecurity uit aan een erkend bedrijf.

Het herkennen van een gehackt bedrijfsnetwerk gebeurt vaak, wanneer bestanden ontbreken of applicaties en data onbereikbaar zijn. Toch kan je dit vroegtijdig opmerken door logbestanden van systemen als de Firewall, Active Directory en Antivirusoplossing te monitoren. Met het Cyber Defense Center van Ultimum krijg je direct melding bij dreigingen of verdachte acties.

Natuurlijk kan je een hack ook zelf herkennen. Hieronder enkele voorbeelden.

  • Melding van antivirussoftware.
  • Antivirussoftware werkt plotseling niet meer.
  • Apparaat wordt traag en er zijn onbekende processen actief.
  • Data is versleuteld en niet toegankelijk.
  • Er zijn nieuwe accounts aangemaakt.
  • Spam verzonden vanuit jouw e-mail.
  • Installatie van nieuwe programma's
  • Melding voor toestemming van wijziging, zonder dat je bezig bent met een update of installatie.

Maatregelen tegen hacken

De impact van een succesvolle cyberaanval kan groot zijn. Een hack kan processen verstoren of volledig platleggen, maar ook reputatieschade of hoge herstelkosten spelen een rol. Voorkomen is beter dan genezen. Kies daarom voor Ultimum als security partner. Een vraag of meer informatie? Neem gerust contact op of plan een afspraak met één van onze consultants.

Bekijk ook:

Wat is hacken eigenlijk?

Wanneer iemand ongeautoriseerd toegang heeft tot een apparaat, applicatie of het netwerk spreken we van een hack. De motieven van een hacker zijn niet altijd duidelijk. Zo kan hij opzoek zijn naar data, versleuteld hij systemen of richt schade aan. Het is daarom van belang om een hack van het bedrijfsnetwerk vroegtijdig te detecteren en adequaat te handelen.

Is het te laat? Raak dan niet in paniek, maar schakel een specialist in om escalatie te voorkomen. Direct hulp nodig of een vraag? Neem gerust contact met ons op. Als gepassioneerd en betrokken security partner staan wij voor je klaar.

Uitgelichte topics