Begrippenlijst Cybersecurity (Ultimum ABC)

Vanaf nu kunt u wekelijks het Ultimum ABC verwachten! Elke week leggen wij een term uit de cybersecuritywereld voor u uit. Op deze pagina vindt u alle begrippen die wij hebben toegelicht, iedere week wordt deze aangevuld met een nieuwe term!

Vanaf nu kunt u wekelijks het Ultimum ABC verwachten! Elke week leggen wij een IT-term uit die gerelateerd is aan Cybersecurity.

Hier onder vindt u links naar de verschillende begrippen.

Authenticatie: Authenticatie is een van de grondbeginselen van cyberveiligheid en is een vereiste voor elk soort transactie of voor toegang tot privégegevens. De standaardvorm van authenticatie is wat bekend staat als ‘enkele….. Lees verder.
Adware: Authenticatie is een van de grondbeginselen van cyberveiligheid en is een vereiste voor elk soort transactie of voor toegang tot privégegevens. De standaardvorm van authenticatie is wat bekend staat als ‘enkele….. Lees verder.

Betaalapp-/Whatsappfraude: Betaalapp fraude is oplichting waarbij de oplichters gebruikmaken van een betaalapp platform, een voorbeeld hiervan is Tikkie, vaak gepaard met een chat app zoals WhatsApp of….. Lees verder.

Brute Force aanval: De naam geeft het al weg, een aanval met brute kracht! Vaak geen uitgedacht plan, maar gewoon domweg overgaan op actie. Brute Force aanvallen worden vaak ingezet met als doel het achterhalen….. Lees verder.
Clickjacking: Door middel van clickjacking kunnen cybercriminelen gevoelige informatie in handen krijgen of ervoor zorgen dat slachtoffers op ongewenste sites klikken. Doordat een Cybercrimineel een site manipuleert….. Lees verder.
DDoS-aanval: Een DDoS (Distributed Denial of Service) is een aanval op een website waarbij deze wordt platgelegd. Simpelweg gezegd stuurt een cybercrimineel bij een DDoS-aanval, extreem veel verkeer….. Lees verder.
Ethisch hacker: Een ethisch hacker is een benaming voor een hacker die geen kwade bedoelingen heeft bij het binnendringen van systemen. In tegenstelling zelfs. Een ethisch hacker heeft als doel ….. Lees verder.
Firewall: In de cybersecuritywereld is firewall een term die veel gebruikt wordt. Bij het gebruik van een computer, of dit nou thuis is of op kantoor heeft u vaak bewust of onbewust te maken met een firewall….. Lees verder.
GDPR / AVG: Elke persoon binnen een organisatie die goederen en/of diensten levert aan personen in de EU, moet zich houden aan de AVG-regels. Gebeurt dit niet? Dan kunnen er boetes tot 20 miljoen aan een organisatie worden opgelegd….. Lees verder.
Hacking: We hebben onlangs met u gedeeld wat een ethisch hacker is. Maar wat is hacking in het algemeen? Er zijn verschillende soorten hackers die hacken op diverse manieren en met verschillende motieven….. Lees verder.
IoT: Wat heeft het Internet of Things te maken met data(inzichten), efficiëntie voor uw bedrijf maar ook koelkasten en fotolijstjes? Hoe u procesverbeteringen kunt doorvoeren en IoT u nieuwe businessinzich….. Lees verder.
Jouw kind als Cyber Agent: Hoe zorg je er als ouder voor dat jij en je kind geen slachtoffer worden van cybercriminelen? Het antwoord is: HackShield. Een, in samenwerking met de overheid, geproduceerde app die jouw kind meer leert over….. Lees verder.
Keylogger: Wat is dit en wat kunt u er aan doen om geen slachtoffer te worden van een keylogger? Een keylogger registreert ongemerkt toetsaanslagen en muisbewegingen bij het gebruik van een computer, smartphone of tablet.….. Lees verder.
Malware: Malware is een samenvoeging van malicious en software (wat kwaadaardige software betekent). Het is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten software die schade aan brengen, in de vorm van..….. Lees verder.
NIST Cybersecurity Framework: Wij bieden het hele spectrum van onze cybersecuritydiensten aan op basis van het NIST Cybersecurity Framework. Maar hoe kun je je als bedrijf hiermee beter voorbereiden tegen cyberaanvallen..….. Lees verder.
OSINT: Open Source Intelligence (OSINT) is een meetmethode voor het verzamelen, analyseren en nemen van beslissingen over gegevens, met betrekking tot een persoon of bedrijf, die toegankelijk zijn..….. Lees verder.
Phishing: Phishing is nog steeds een enorm veel voorkomend probleem. Bij deze vorm van fraude, vissen criminelen naar inloggegevens en persoonsgegevens. Er zijn verschillende werkwijzen waarop..….. Lees verder.
Ransomware: Ransomware is een naam voor kwaadaardige software. De naam is afgeleid van het feit dat deze malware bestanden of zelfs uw hele computer vergrendelt/gijzelt. Als slachtoffer van Ransomware...….. Lees verder.
SOC: Iedere dag worden er door hackers nieuwe kwetsbaarheden ontdekt in beveiligingssoftware. Dit leidt tot nieuwe datalekken, malwareaanvallen, nieuwe hacks en ransomware aanvallen. Met software zoals antivirussoftware....….. Lees verder.
Trojaans paard: Een Trojaans paard is een softwareprogramma dat er op het eerste gezicht uitziet als legitieme software en zo ook vaak wordt gedownload (omdat de gebruiker denkt het te kunnen vertrouwen)...….. Lees verder.
Vulnerability Scan: Een sterke cybersecurityomgeving begint met het creëren van inzicht. Een goed overzicht van uw IT-omgeving is dan ook van belang om een effectieve bescherming te kunnen organiseren. Een verouderde server...….. Lees verder.
Whaling: Whaling of CEO-fraude is een vorm van phishing die specifiek gericht is op financiële afdelingen van organisaties, waarbij een oplichter zich voordoet als bedrijfsleider, manager/CEO (ook wel “Whales” genoemd)...….. Lees verder.
XSS / Cross-site scripting: XSS ofwel Cross-site scripting is een term die in de cybersecuritywereld regelmatig voorbijkomt en voor het publiek vaak nog onbekend is. Cross-site scripting is een type aanval waarbij aanvallers...….. Lees verder.
Zero Day: Zero Day - of in het Nederlands “Dag 0” - verwijst naar een kwetsbaarheid waar de fabrikant van software nog niet vanaf weet. Op het moment dat de ontdekker van het lek besluit om misbruik te maken van het lek....….. Lees verder.

Interesse?

Samenwerken met Ultimum om uw IT-infrastructuur op orde te krijgen?
Neem direct contact met ons op!

Allain Silbernberg
CBO (Business Line Manager)